Hasan Gök

~kodlamaya, hayata ve şeylere dair yalan yanlış düşünceler içeren kişisel blog~

SharePoint Foundation 2013 - 3 Soru

26 November 2013

Sharepoint-2013-Logo

Bildiğimiz gibi SharePoint Foundation 2013’ü ücretsiz indirip kullanabiliyoruz. Server ve Enterprise sürümleriyle karşılaştırmalarını çeşitli sitelerde bulabilirsiniz (Mesela burada). Çok kısa tutacağım bu yazıda, Foundation sürümüyle alakalı çok merak edip karşılaştırma listelerinde bulamadığım (Muhtemelen az aradığımdan), daha doğrusu bu özelliklerin olmamasına inanamadıklarım hakkında aklıma takılan üç soruya bulduğum cevapları paylaşacağım. Bu soruların cevaplarını deneme-yanılma yoluyla, SharePoint Foundation 2013 kurarak buldum, buyrun sizlerle de paylaşıyorum:

  1. SharePoint Foundation 2013’te Workflow kullanabilir miyiz? Evet, kullanabiliyoruz. Sadece Workflow 2013 kullanamıyoruz. 2010 ile akışlar geliştirip kullanmamıza bir engel yok.
  2. SharePoint Foundation 2013 ile SharePoint-Hosted App Geliştirebilir miyiz? Evet, geliştirebiliriz. Kendimize bir developer sitesi oluşturup uygulamaları geliştirmemiz için bir engel yok.
  3. InfoPath Forms Services kullanabiliyor muyuz? Hayır. Herhangi bir şekilde form özelleştirmesi yapmamız mümkün değil. Ancak Visual Studio veya SharePoint Designer kullanarak yeni formlar oluşturmamız / düzenlememiz mümkün.

Yeteneklerinin bir çoğu ve belki de en önemlileri bulunmuyor olsa da çaylak bir SharePoint geliştirici olarak Foundation sürümünün de, yukarıdaki soruların cevaplarıyla oldukça özelleştirilebileceğini / geliştirilebileceğini düşünüyorum. Üstelik bedavaya.