Hasan Gök

~kodlamaya, hayata ve şeylere dair yalan yanlış düşünceler içeren kişisel blog~

BIOS'a Gömülü Windows 8 Ürün Anahtarı

21 September 2013

Windows-8-logo

Bilgisayarımın bozulduğunu daha önce yazmıştım. ASUS ürün değişimi kararı verip, Teknosa yeni bilgisayarımı getirdiği zaman bu kez ilk işim yüklü gelen ürün anahtarını alıp bir kenara not etmek oldu. Bilgisayarda yüklü olan Windows‘un ürün anahtarını öğrenmek için Windows 8 Product Key Viewer adlı bu aracı kullanabilirsiniz. Yanlız bu araç BIOS’taki ürün anahtarını değil, yükleme sırasında kullanılan ürün anahtarını gösteriyor. Yeni aldığınız, Windows 8 yüklü olarak gelen bilgisayarlarda her ikisi de aynı olmalı.

BIOS‘a gömülü ürün anahtarını öğrenmek için ise RWEverything isimli uygulamaya ihtiyacımız var. Bu uygulamanın 64bit portable sürümünü [buraya(/Tools/RwPortableX64V1.6.4.zip) tıklayarak edinebilirsiniz. Ürün anahtarımızı görebilmek için öncelikle uygulamayı yönetici izinleriyle çalıştırıyoruz:

rweverything-main

Burada kırmızı ile işaretlediğim ACPI butonuna tıklıyoruz, açılan pencereden ise MSDM sekmesine geçiyoruz.

rweverything-acpi-msdm

Kırmızı içine alıp siyahla üzerini çizdiğim alanlarda BIOS‘ta kayıtlı Windows 8 lisans anahtarınız yer alıyor.

Sırf merakımdan, kontrollü deneyini de yapmış olmak için, bilgisayarıma farklı bir Windows 8 sürümünü, farklı bir ürün anahtarıyla kurup her iki araç ile de tekrar kontrol ettim. Bahsi geçen ilk araç yükleme sırasında kullandığım ürün anahtarını gösterirken, RWEverything‘de yine BIOS‘taki ürün anahtarımı gördüm. Gerçekten BIOS‘taki ürün anahtarıma erişebildiğimi kendi kendime kanıtladığım için tekrar orjinal Windows‘uma geri dönüş yaptım. Yaşasın boş zamanlar! 🙂