Hasan Gök

~kodlamaya, hayata ve şeylere dair yalan yanlış düşünceler içeren kişisel blog~

Client Object Model - Avantaj ve Dezavantajlar

21 August 2013

Üzerinde çalıştığım son birkaç projedir Client Object Model kullanıyorum. Bugün ofiste böyle bir tartışma da çıkınca blogumda yer vermek istedim. İşte Client Object Model‘in avantaj ve dezavantajları.

Avantajlar:

  1. JavaScript kullanılarak kullanıcı tarafındaki web tarayıcısından SharePoint verilerine ulaşabiliyoruz.
  2. jQuery yardımıyla zengin kullanıcı arayüzü olan web partlar geliştirebiliriz.
  3. Visual Studio’ya gerek duymaksızın, sadece web tarayıcısı üzerinden, İçerik Düzenleyicisi web partı kullanarak istediğimiz web partları geliştirme şansına sahip oluruz.
  4. Sitenizi şablon olarak kaydedip başka bir yere aktardığınızda, Client Object Model ile geliştirdiğiniz her şey de aktardığınız tarafta hazır bulunur.
  5. Client Object Model kullanarak geliştirdiğiniz web partların çalışır hale gelmesi için deploy ya da iisreset gerekmez.
  6. Geliştirme yapmak istediğiniz bilgisayarda SharePoint‘in yüklü bulunması gerekmez.

Dejavantajlar:

  1. Sunucu tarafında ihtiyaç duyduğumuz zaman yazdığımız RunWithElevatedPrivilege (burada bahsetmiştim) tarzı bir metod kullanma şansımız yok. Dolayısıyla sadece iznimiz kadar bilgiye ulaşabiliyoruz.
  2. Client Object Model‘de SharePoint verilerine ulaşmak için kullanabileceğimiz oldukça sınırlı sayıda sınıf var. Örneğin User Profile bilgilerine erişmemiz mümkün değil (jQuery ile SharePoint web servislerini kullanarak bu işlemi yapabiliyoruz).
  3. Üzerinde çalıştığımız site collection’dan başka bir site collection üzerindeki veriye ulaşamıyoruz.
  4. Ulaşmak istediğimiz veriler biraz gecikmeli gelebiliyor. Bu yüzden anlık sorgulama yapmamız gereken durumlarda sorunlar yaşanabiliyor.