Hasan Gök

~kodlamaya, hayata ve şeylere dair yalan yanlış düşünceler içeren kişisel blog~

Programlayamadıklarımızdan mısınız?

15 March 2009

C ile bu sene tanıştım. Daha adam akıllı bir şey bilmiyor olsam da öğrendiklerimi yazıp sizlerle de paylaşayım dedim. İlerleyen zamanlarda zaten kendimi aşacağımdan emin olduğum için bu kayıtlar hem geriye dönüp bakacaklarım olur hem de belki siz değerli okuyucularıma birer fikir olur diye düşünüyorum.

Hoşuma giden bir anlatım var “C++ for dummies” adlı kitapta. Birebir çeviri yapmam mümkün olmayacağı için yazarın aklımda kalan samimi satırlarını aşağıda özetliyorum:

Bilgisayarlar çok hızlı cihazlar olmasına rağmen kendi kendilerine karar verebilecek, işlem yapabilecek kadar zeki değildirler. Tam olarak programcının kendisine söylediği şeyi yaparlar –ne eksik ne fazla- Ancak sadece 0 ve 1 sayılarından anlayan bu cihazla anlaşmak oldukça zor olacaktır. İnsanların bu 0 ve 1 sayılarına bakıp bir şeyler anlaması ne kadar imkansız ise bilgisayarların herhangi bir insan dilini anlaması da o kadar imkansızdır. Bu yüzden bilgisayarlar ve insanlar birbirlerini kırmamak için arada bir yerde buluşmakta anlaşmış ve programlama dillerini oluşturmuşlardır.

Bu programlama dilleri sayesinde bu zamana kadar kullanmış olduğumuz bu cihazlara dediklerimizi de yaptırabileceğiz. Ufak tefek şeylerle başlayacağımız kesin zira biz de oldukça uzun bir süre sadece algoritmalarla (bir problemin çözümüne ulaşacağımız adımlar bütünü olarak tanımlamıştı Fırat hocamız) uğraştık ve sonunda iki sayıyı toplayan çıkaran ya da başka işlemler yapan programlar yazmayı başarabildik. Yavaş yavaş öğreniyorum. Öğrendiklerimi de kendi sayfamdan (burası yani hasangok.com) yayınlayacağım. Umuyorum ki yazdıklarımın hem bana hem de Google’dan bulup gelen arkadaşlarıma az çok faydası olacaktır. 🙂

İlk yazımı burada bırakayım. C ile ilgili bir sonraki yazım her sitede her kitapta olan ve anlamsız bir şekilde ekrana “Merhaba Dünya” yazan saçma programı sizlere aktarmaktan ibaret olacak 😁

#include<stdio.h>
int main(void)
{
	printf("Merhaba Dunya");
	return 0;
}

Sağlıcakla kalın efenim. Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle…